Met deze belangrijke tips heb je in no time weer controle over je leefstijl
Je kent het waarschijnlijk wel… Je hebt een druk leven en hebt vaak tijd te kort. Je zet je eigen behoeftes zoals sporten en ontspanning onderaan de prioriteiten lijst. Je bent moe, zit niet lekker in je vel, je wordt doodongelukkig van wat je in de spiegel ziet en je bent er eigenlijk gewoon klaar mee hoe je dagen en weken verlopen. Je hebt het gevoel dat je wordt geleefd in plaats van dat je op jouw voorwaarden jouw leefstijl leeft. Door middel van visualiseren, plannen en evalueren ga jij weer controle en grip krijgen op je leven!
Visualiseren
Om ervoor te zorgen dat je dag verloopt zoals je wilt, is het fijn om eerst te visualiseren hoe je zou willen dat de dag verloopt. Want op het moment dat je weet hoe je het wilt hebben, is het veel gemakkelijker om de juiste acties te nemen.
- Kies het juiste moment; kies het liefst een rustig moment, waarop je niet wordt afgeleid. Voor sommige mensen is dat morgens bij het wakker worden, voor sommige s ‘avonds vlak voor het slapen gaan en weer voor anderen s ‘middags wanneer de kids op school zijn.
- Begin je te ontspannen door je ogen dicht te doen en een aantal keer diep in en uit te ademen.
- Vervolgens beeld je je in hoe het zou zijn als je het gewenste resultaat behaalt. Stel je de ideale werkelijkheid voor alsof het al zo is. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk, met beelden, kleuren, geluiden, gevoelens, reuk en smaak.
- Hoe voel je je nu de dag zo verloopt zoals je zou willen? Voel je je opgelucht? Of blij? Meer in controle en meer rust? Of een gelukkiger mens? Beleef deze positieve emoties zo intens mogelijk want ze zullen je helpen op momenten dat je het even moeilijk hebt.
- Vind je het moeilijk om te visualiseren? Dan kun je ook een moodboard maken. Een moodboard helpt je beter te focussen op je doel. Neem hiervoor een groot vel papier en bevestig daaraan alles wat jou helpt om je te herinneren aan het doel wat je voor ogen hebt. Hiervoor kun je foto's gebruiken, illustraties, woorden die je kracht geven of quotes. Laat hierbij je creativiteit de loop. Hang het vervolgens op een zichtbare plek, zodat je vaak eraan herinnerd wordt.
Maak een planning
Aan de hand van de visualisatie maak je een planning. Een planning kun je in je papieren of digitale agenda maken of als je een gezin hebt in een family planner. Denk goed na over alle activiteiten die op een dag en in een week plaats vinden, hoelang ze duren en wie erbij betrokken is. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat je er reistijd voor inplant? Zitten er activiteiten bij die voorbereiding nodig hebben? Maak bijvoorbeeld gebruik van reminders of een alarm in je agenda of je telefoon. Je kan tenslotte niet alles onthouden en dat hoeft ook niet.
Activiteiten die op de planning kunnen staan zijn bijvoorbeeld:
- Werktijd, (van jou en eventueel van je partner) inclusief reistijd indien van toepassing,
- Boodschappen, bepaal van tevoren hoe vaak per week je dat wilt doen en wat praktisch is
- Koken, wellicht is maaltijd-preppen handig om tijd te besparen
- Sport en beweging, inclusief reistijd indien van toepassing
- Kinderen naar school en/of sport brengen
- Het huishouden, wat moet er dagelijks en wat moet er wekelijks gebeuren en wie doet wat
- Ontspanning, dit is iets wat er vaak bij inschiet, maar zo belangrijk is. Ontspanning is voor iedereen weer wat anders. Denk aan een gezichtsmaskertje en nagels lakken of lekker een half uur in bad een boek lezen. Even creatief bezig zijn, denk aan tekenen of schilderen. Of samen met je partner dansen in de woonkamer of een film kijken. Of misschien wel gezellig bij je vriendin op bezoek om onder genot van een kop koffie even bij te kletsen.
Flexibiliteit
Een planning is superhandig als richtlijn, maar merk je dat het niet altijd lukt om je aan de planning te houden, schiet dan niet in de stress. Kom je niet aan een bepaalde taak toe, schuif hem dan door naar een andere dag. Merk je dat het vaker voorkomt dat je planning niet werkt? Probeer dan te achterhalen waardoor het komt dat het niet werkt. Wellicht duurt een bepaalde activiteit langer dan je hebt ingeschat. Of komt er steeds iets onverwachts tussen. Wanneer dit laatste het geval is, probeer dan goed in te schatten of het prioriteit had. Komt het bijvoorbeeld doordat een vriendin je belde terwijl je net naar de sportschool wilde gaan. Dan mag je echt wel aan je vriendin vragen of je haar wat later op de avond terug mag bellen omdat je een afspraak hebt. (Een afspraak met jezelf dus).
Wees niet bang om hulp te vragen in je omgeving
Wellicht vind je moeder het hartstikke leuk om op te passen en wat extra tijd door te brengen met haar kleinkind(eren). Of plan een papa dag in, zodat jij op die dag wat leuks kunt doen met een vriendin. Remember, het is voor de mensen om jou heen heel prettig als jij lekker in je vel zit. Dus als jij vrolijker, leuker, fitter, gezonder, energieker wordt door het behalen van je doelen, dan hebben zij daar ook voordeel aan.
Evalueren
Er zijn verschillende manieren om te evalueren of je dagplanning verloopt zoals je had gepland. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een dagboek bij te houden, waarin je opschrijft wat er goed ging en wat er beter kon. Of je maakt gebruik van een dagelijkse of wekelijkse checklist, waarbij je de activiteiten en taken afvinkt. Aan het einde van de week bekijk je in hoeverre dingen zijn verlopen zoals je wilde. Van daaruit kun je actiepunten bedenken voor de volgende week.
Je kunt ook evalueren hoe je je voelt, voel je trots, rust of juist energie? Dan weet je dat je op de goede weg zit. Voel je je gestrest, moe of chagrijnig, dan is het wellicht handig om je weekplanning nog eens te bekijken.
Vind je het moeilijk, lukt het jou niet om orde te krijgen in de chaos? En kun je wel wat hulp gebruiken? Plan dan een
GRATIS Lifestyle Clarity Call in met mij, dan help ik je de eerste stap te zetten naar jouw perfecte lifestyle.